Kosten cv-ketel

Een lekker behaaglijk warm huis heeft u niet zomaar, de cv-ketel is de held die het mogelijk maakt dat u er nooit koud bij hoeft te zitten. Na 15 jaar is het wel tijd om de cv-ketel te vervangen. Benieuwd naar alle kosten die komen kijken bij het vervangen van de cv-ketel? Die vindt u hier.

Wat kost een cv-ketel?

Na 15 jaar is het tijd om de cv-ketel te vervangen. Misschien lijkt er momenteel nog niets mis te zijn met de cv installatie, maar vergeet niet dat een oude cv-ketel energie slurpt. De kans is dus groot dat u onnodig teveel aan energiekosten betaalt en met een nieuwe hr-ketel aanzienlijk op de kosten kunt besparen. Benieuwd naar de kosten voor een nieuwe cv-ketel en de installatie daarvan? In het onderstaande schema vindt u de cv-ketel prijzen:

 Gemiddelde prijzen incl. btwRendement *
Vr-ketel€ 900 - € 1.500+90%
Hr-ketel€ 1.000 - € 2.600+100%
HRe-ketel€ 11.000+100%
Montagekosten per klus€ 500 - € 900

* De hoeveelheid energie die door de cv-ketel wordt omgezet in nuttige warmte. Bij 100% gaat er dus geen warmte verloren.

De aanschaf van een nieuwe cv-ketel is een grote investering. Houd rekening met kosten tussen de € 1.000 en € 2.500 voor een goede cv-ketel. Hier komen de installatiekosten nog bij. De installatiekosten voor een cv-ketel zijn ongeveer 40% van de totale kosten. Het goede nieuws is dat als u uw oude cv-ketel, in de meeste gevallen de nu niet meer verkrijgbare conventionele ketel, gaat vervangen voor de zuinige hr-ketel, u flink bespaart op uw stookkosten. De besparing op uw energierekening kan oplopen tot wel € 300 per jaar. Hierdoor verdient u het bedrag voor het kopen van de hr-ketel vaak al binnen 6 jaar terug. Aangezien een cv-ketel tot ongeveer 15 jaar meegaat, zijn de overige jaren pure winst.

Wat kost een cvketel

Snel starten met besparen?

Als uw huidige cv-ketel aan vervanging toe is, dan kost iedere wintermaand dat u de klus uitstelt u rond de € 20 aan onnodige energiekosten. Zet daarom de volgende stap, vergelijk gratis verschillende betrouwbare cv-ketel aanbieders. U zit nergens aan vast want het aanvragen van offertes is hier volledig vrijblijvend. U heeft de kans om prijsinformatie van meerdere aanbieders in te zien voor de aanschaf van een nieuwe cv-ketel en de installatie van uw cv. Beslist u om de klus uit te besteden aan één van de bedrijven? Dan is de kans groot dat u door het vergelijken een installateur vindt die tot wel 40% goedkoper uw cv-ketel kan vervangen dan de duurste. Dit blijkt uit ervaring van mensen die u voorgingen. Gaat u ook zonder risico voor de besparing die kan oplopen tot wel honderden euro’s?

Geld besparen op nieuwe cvketel

Kosten per klasse cv-ketel

Of een goedkope cv-ketel volstaat voor uw woonsituatie of dat u naar de hogere prijsklasse dient te kijken, is voor het grootste gedeelte afhankelijk van het keurmerk Comfort Warm Water. Dit CW-label laat zien hoeveel warm water de cv-ketel per minuut kan leveren. Hoe hoger de klasse, hoe groter de capaciteit van uw verwarmingstoestel. Wat het voordeel is van CW 6? U staat nooit meer onder een koude douche als er beneden warm water voor de afwas wordt gepakt. Wacht u wel even tot het warme water voor de afwas is gepakt? Dan is een lagere CW-waarde mogelijk, wat u een voordeligere aanschafprijs oplevert. Onderstaand ziet u een overzicht van de 4 niveaus waar u uit kunt kiezen:

Comfort WaardeLiter per minuutWarm water in keuken en douche of badRichtprijs cv-ketel
CW 311,5Niet tegelijk€ 900 - € 1.200
CW 414,3Beperkt tegelijk€ 1.000 - € 1.400
CW 516,2Beperkt tegelijk€ 1.200 - € 1.800
CW 623,5Tegelijk€ 1.600 - € 2.200

Cvketel warm water

Cv installatie kosten

Het laten installeren van uw nieuwe cv-ketel kost gemiddeld € 600 tot € 1000. Dit komt neer op ongeveer 40% van de totale kosten. Vaak zijn de voorrijkosten en de kosten voor het laten installeren van de cv-ketel bij de totale prijs inbegrepen. Het is verstandig om daar goed op te letten bij het bekijken van offertes. Bij de prijs voor het installeren van uw nieuwe cv-ketel wordt ervan uitgegaan dat het toestel op dezelfde plek gemonteerd wordt als de oude ketel. Gaat het om een andere plek in huis, dan kan de installateur extra kosten rekenen voor bijvoorbeeld het verleggen van leidingwerk.

Tip: zorg dat u van tevoren goed met de cv-installateur afspreekt of er andere extra kostenposten zijn. Denk hierbij aan:

  • plaatsen van condensafvoer of monteren nieuwe dakdoorvoer
  • ketel en/of thermostaat inregelen
  • het afvoeren van uw vervangen cv-ketel

Hr-ketels verdienen zichzelf terug

Het rendement van uw cv-ketel bepaalt ook hoe hoog uw kosten zullen zijn (zie de prijzentabel). Een cv-ketel met een hoger rendement is vaak duurder in de aanschafprijs, maar verdient zichzelf terug door het zuinige gebruik. Hr-ketels gaan steeds efficiënter om met warmte waardoor een besparing van 15% tot 20% op uw stookkosten al snel gerealiseerd is. Op jaarbasis kan dit oplopen tot een besparing van wel € 300. De meeste mensen kiezen ervoor om de huidige cv-ketel te vervangen voor de energiezuinige hr-ketel.

Zorgeloos genieten met een onderhoudscontract

Laat u een nieuwe cv-ketel ophangen, dan heeft u de mogelijkheid om ook meteen het toekomstige onderhoud te regelen. Door een onderhoudscontract met de installateur af te sluiten, bent u verzekerd van tijdige onderhoudsbeurten. U heeft een onderhoudscontract al vanaf € 5 per maand. Vanaf € 11 per maand heeft u ook alle onderdelen gedekt die voor eventuele reparaties nodig zijn. Zo geniet u zonder onverwachte kosten zorgeloos van uw nieuwe verwarmingstoestel.

Cvketel radiator

Huren is ook een optie

Een nieuwe ketel is een flinke investering. Het kan zijn dat u de aanschafprijs op dit moment te hoog vindt. Dan is het wellicht een interessante optie voor u om een cv-ketel te huren. De kosten hiervan liggen tussen de € 25 en € 35 per maand en dit is inclusief plaatsing van de cv-ketel, onderhoud en garantie. Zo geniet u van een energiezuinige nieuwe cv-ketel, maar hoeft u niet in één keer een groot bedrag uit te geven. Houd er wel rekening mee dat huren uiteindelijk duurder is dan het in één keer aanschaffen van een cv-ketel.

Tot 40% voordeel door offertes aan te vragen

Cv-installateurs hanteren verschillende tarieven voor het vervangen van een cv-ketel (nieuwe cv-ketel + installatie). Mensen die u zijn voorgegaan hebben aangegeven dat het prijsverschil oploopt tot wel 40%. U heeft er veel voordeel van om eerst offertes aan te vragen van verschillende bedrijven. Door slim te vergelijken bespaart u tot wel honderden euro’s op de totale kosten voor een nieuwe cv-ketel. Het aanvragen van offertes is bij ons gratis en volledig vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes van betrouwbare bedrijven in uw regio in huis. Zorg dat u straks met een gelukkig gevoel terugdenkt aan de cv-ketel klus waar ú in ieder geval niet onnodig een te hoge prijs voor heeft betaald.