HRe-ketel

Een HRe-ketel levert u niet alleen warm water, maar ook elektriciteit. Deze duurzame ketel is echter niet voor iedereen geschikt. Is een HRe-ketel een aanwinst voor uw woning? Lees snel verder.

Prijzen HRe-ketel

Net als de HR-ketel verzorgt de HRe-ketel warmte voor de centrale verwarming en voor warm kraanwater. Het bijzondere aan dit type ketel is dat de HRe-ketel u ook voorziet van elektriciteit, waardoor uw energierekening een stuk lager uitvalt. Het nadeel: er staat nog wel een flinke investering tegenover, dat ziet u in de onderstaande tabel.

Gemiddelde prijs incl. btwRendement*
HRe-ketel€ 10.000+100%
Montagekosten€ 800 - € 1.000

* De hoeveelheid energie die door de cv-ketel wordt omgezet in nuttige warmte. Bij 100% gaat er dus geen warmte verloren.

Wilt u de exacte prijs weten voor een HRe-ketel in uw situatie? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 4 cv-installateurs in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Het voordeel van meerdere offertes ontvangen is dat u de verschillende specialisten goed met elkaar kunt vergelijken. Kies voor de specialist die het beste past bij uw wensen. De specialist adviseert u graag over de mogelijkheden, kosten en besparing van de HRe-ketel.

Is een HRe-ketel geschikt voor uw woning?

Als u jaarlijks meer dan 1.600 m3 aan gas verbruikt, doordat u een groot huishouden heeft of een slecht geïsoleerde woning, dan kan de HRe-ketel voor u interessant zijn. Verbruik u minder gas? Dan is het aan te raden om voor een HR-ketel te kiezen. De HRe-ketel wekt dan te weinig elektriciteit op om de hoge aanschafprijs te rechtvaardigen.

Nog een praktisch puntje om op te letten is of de ophangwand in uw woning sterk genoeg is om de HRe-ketel te dragen. De HRe-ketel is namelijk een stuk zwaarder dan een normale cv-ketel. Laat een cv-installateur controleren of uw wand geschikt is, een wand van gips is dat in ieder geval niet.

hre-ketel

Wat is een HRe-ketel?

Enerzijds doet een HRe-ketel precies wat iedere cv-combiketel doet; het verwarmen van de woning en het leveren van warm water uit de kraan. Anderzijds genereert de HRe-ketel, door een ingebouwde heteluchtmotor die op aardgas werkt, elektriciteit. Deze motor gaat werken als de verwarming aanslaat, en wekt tegelijkertijd warmte voor de verwarming en elektriciteit op (micro-wkk toestel). Zo wordt hetzelfde rendement als een HR-combiketel behaald en neemt u veel minder stroom af van het elektriciteitsnet. Hierdoor bespaart u jaarlijks flink op de energiekosten. Produceert de motor te weinig warmte voor uw huis? Dan springt automatisch de HR-ketel bij. Hetzelfde geldt voor elektriciteit, wordt er meer elektriciteit verbruikt dan de motor op dat moment opwekt, dan schakelt de HRe-ketel automatisch over naar het elektriciteitsnet. U zit dus nooit zonder.

Hoeveel bespaart u met een HRe-ketel?

Uit testgegevens blijkt dat de HRe-ketel in een woning met een gemiddeld jaarlijks gasverbruik van 1.900 m3, zo’n 2.500 kilowattuur (kWh) stroom opwekt. Dat is 65-75% van het gemiddelde jaarverbruik (wat 3.500 kWh is) aan elektriciteit dat u dus zelf opwekt. Hiermee is een jaarlijkse besparing tot wel € 500 mogelijk op uw elektriciteitsrekening. Hier staat wel tegenover dat de gasrekening iets stijgt omdat de HRe-ketel rond de 240 m3 extra gas verbruikt per jaar. Dit kost u ongeveer € 160. Het extra gas is nodig om voldoende warmte op te wekken om de heteluchtmotor draaiende te houden zodat uw HRe-ketel de 2.500 kWh aan elektriciteit gaat opleveren. Kortom, de daadwerkelijke besparing ligt rond de € 400 op jaarbasis.

De kans is groot dat u in de wintermaanden zo intensief stookt dat de stroomproductie dermate hoog is dat u niet alle stroom gebruikt. In dit geval levert de HRe-ketel de extra stroom automatisch terug aan het elektriciteitsnet waar u een terugleververgoeding voor kunt krijgt. Informeer hierover uw energiemaatschappij. Daarnaast is de verwachting dat de komende jaren de energieprijzen verder gaan stijgen, in dat geval neemt de besparing uiteraard nog meer toe.

Tot wel 60% lagere CO2 uitstoot per kWh

Vindt u het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een beter milieu? U bespaart met de HRe-ketel niet alleen op de vaste lasten, maar verlaagt ook flink de CO2 uitstoot over uw eigen gebruik. De HRe-ketel wekt door zijn hoge rendement namelijk veel efficiënter elektriciteit op dan een grote elektriciteitscentrale. De uitstoot van CO2 per kWh ligt maar liefst 60% lager dan grijze stroom van energieleveranciers.Deze besparing van CO2 uitstoot is te vergelijken met het jaarlijks 4 maanden stil laten staan van uw auto (op basis van 20.000 km per jaar).

HRe-ketel CO2-uitstoot

HRe-ketel huren?

Naast een HRe-ketel of HR-ketel kopen, kunt u deze ook huren. U kunt een HRe-ketel huren voor een looptijd van 12 jaar. Zijn de 12 jaar verstreken? Dan stopt de huur en zijn de opbrengsten, wat kan oplopen tot € 1.000, van de HRe-ketel voor u. De bruto huurprijs voor een HRe-ketel ligt rond de € 62 per maand. Doordat u met de HRe-ketel rond de € 28 per maand bespaart op de energiekosten komt de nettohuur uit op ongeveer € 34. Er dient wel een eenmalige aanbetaling gedaan te worden van € 2.000. Er zijn gemeentes die dit bedrag vergoeden.

Subsidies voor een HRe-ketel

Gezien de hoge aanschafprijs loont het om uit te zoeken of er momenteel subsidies zijn voor de aanschaf van een HRe-ketel. Dit kan per provincie of gemeente verschillen. Voor de actuele subsidiemogelijkheden is het aan te raden om de website van energiesubsidiewijzer te raadplegen.

Energiebespaarlening

Wilt u graag een HRe-ketel maar strand u op de kosten? U kunt als huiseigenaar een lening, met een gunstige rente, voor energiebesparende maatregelen afsluiten. De lening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds, die o.a. door een financiële bijdrage vanuit de Rijksoverheid is gerealiseerd. De looptijd van de lening voor een HRe-ketel van € 10.000 is tien jaar en het rentepercentage dat geldt op het moment dat u de lening afsluit blijft gedurende de gehele looptijd vaststaan.

De toekomst

Op dit moment zijn er nog veel fabrikanten aan het experimenteren met deze nieuwe soort ketel. De verwachting is dat als er meerdere varianten op de markt komen, de prijs voor een HRe-ketel gaat dalen richting de € 6.000. Dit kan nog wel een aantal jaar duren.

Een HRe-ketel laten plaatsen?

Bent u ervan overtuigd dat de HRe-ketel een aanwinst is voor uw huishouden? Of wilt u graag persoonlijk advies? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 4 specialisten in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Vergelijk de specialisten met elkaar en kies voor de specialist die het beste past bij uw wensen. Binnen een mum van tijd heeft u de beste installateur gevonden die u helpt bij het vinden én installeren van de perfecte cv-ketel.