Hr-ketel

De hr-ketel is de populairste ketel in Nederland en dat is uiteraard niet zonder reden. Met een hr-ketel bespaart u op uw energiekosten en daarnaast is een hr-ketel beter voor het milieu. Ontdek de voordelen, prijzen en hoe u kunt profiteren van een hr-ketel.

Kosten hr-ketel

Gaat u een nieuwe cv-ketel kopen? Dan is het aan te raden om voor de energiezuinige hoogrendementsketel, oftewel een hr-ketel te kiezen. Waarom? De hr-ketel is het beste voor uw portemonnee maar ook voor het milieu. Onderstaand vindt u de gemiddelde hr-ketel kosten voor de aanschaf en installatie.

Gemiddelde prijzen incl. btwRendement *
Hr-ketel€ 1.000 - € 2.600+100%
Montagekosten per klus€ 500 - € 900

* De hoeveelheid energie die door de cv-ketel wordt omgezet in nuttige warmte. Bij 100% gaat er dus geen warmte verloren.

Een hr-ketel lijkt een hele investering en dat is het ook, maar het is wel een investering die u kunt terugverdienen. Uiteindelijk is de hoogrendementsketel daardoor de beste en voordeligste ketel om aan te schaffen. Omdat de hr-ketel energiezuinig is, kan de jaarlijkse besparing op uw energierekening oplopen tot wel € 300. Deze besparing maakt het mogelijk om de hr-ketel al binnen 7 jaar terug te verdienen.

Behalve besparen op energiekosten is het ook mogelijk om flink te besparen op de aanschaf en installatie van een hr-ketel. Dit doet u door offertes te vergelijken. De vele mensen die u zijn voorgegaan hebben ondervonden dat de besparing kan oplopen tot wel 40% op de totale klus, wat een totale besparing tot wel € 500 oplevert. We bieden u graag de kans om dit prijsverschil gemakkelijk en snel op te sporen. Vraag hier gratis en zonder enige verplichtingen offertes aan van betrouwbare cv-installatiebedrijven bij u in de regio. Doe er uw voordeel mee.

Hr-ketel offertes vergelijken

Wat maakt een hr-ketel energiezuinig?

Het grootste verschil tussen een gewone cv-ketel en een hr-ketel (hoogrendementsketel) zit in het benutten van de warmte uit de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van gas. Heeft u een gewone cv-ketel of vr-ketel, dan verdwijnt deze waterdamp direct via de afvoerpijp. De hoogrendementsketel benut juist de warmte in de vrijgekomen waterdamp voor het opnieuw verwarmen van het water. Een hr-ketel verbruikt hierdoor een kwart minder energie. Hierdoor behaalt de hr-ketel een hoog rendement van meer dan 100% in tegenstelling tot een oudere cv-ketel die maar een rendement van 80% behaalt.

Gaskeur hr-label

Een energiezuinige hr-ketel herkent u aan het gaskeur (zie rechts). Het gaskeurlabel is een keurmerk van KIWA waaraan u kunt herkennen of een ketel voldoet aan de hoge eisen op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en prestaties. Het gaskeur HR kent 3 klassen:

  • HR-100: rendement van minimaal 100%
  • HR-104: rendement van minimaal 104%
  • HR-107: rendement van minimaal 107%

Kiest u dus voor een ketel met gaskeur HR-107, dan gaat u het meeste besparen en dit is de beste keuze voor het milieu. Hr-ketel Gaskeurlabel

Voordelen hr-ketel

Gaat u een hr-ketel kopen dan profiteert u van de volgende 3 voordelen:

  • lager energieverbruik wat beter is voor het milieu;
  • lagere energiekosten wat goed is voor uw portemonnee;
  • investering terugverdienen.

Lager energieverbruik wat beter is voor het milieu

Minder gas verbruiken draagt bij aan een beter milieu. Zoals u net heeft gelezen, verbruikt een hr-ketel met gaskeur 107 een kwart minder gas en dat maakt een hoogrendementsketel beter voor het milieu. Kortom, u draagt bij aan minder uitstoot van CO2 en stikstofoxide.

Lagere energiekosten wat goed is voor uw portemonnee

De efficiëntie waarmee een hoogrendementsketel omgaat met warmte zorgt ervoor dat u flink bespaart op de stookkosten. Als we uitgaan van het gasverbruik van een gemiddeld Nederlands gezin (1600 m3), dan is met een hr-ketel een jaarlijkse besparing van tot wel € 250 op de energierekening mogelijk ten opzichte van een conventionele ketel.

Investering terugverdienen

Als we uitgaan van de besparing van € 250 per jaar dan verdient u binnen 7 jaar uw hr-ketel al terug. Gemiddeld heeft een hr-ketel een minimale levensduur van 12 tot 15 jaar. Daarbij is het onderhouden van uw cv-ketel essentieel.

Verhoogd wooncomfort

Wilt u optimaal profiteren van uw hr-ketel, kies dan voor een hoogrendementsketel die goed aansluit bij uw warmteverbruik in huis. Als dit namelijk niet goed aansluit dan behaalt u niet het hoogst mogelijke rendement. De CW-waarde en capaciteit van de hr-ketel zijn hierbij van belang.

CW-waarde

Het label Comfort Warm water (CW) laat zien hoeveel warm water een cv-ketel per minuut kan leveren. Hoe hoger de waarde, des te meer warmwaterkranen u tegelijkertijd kunt gebruiken. Kiest u bijvoorbeeld voor CW 6 dan kunt u met een gerust hart gaan douchen terwijl uw partner beneden warm water pakt voor de afwas. Wacht u wel even tot het warme water voor de vaat is gepakt, dan volstaat een lagere CW-waarde en is de hr-ketel ook goedkoper.

CW-waardeWarm water in:Aanschafprijs
CW 3keuken of douche/bad (niet tegelijk)€ 1.000 - € 1.200
CW 4keuken of douche/bad (beperkt tegelijk)€ 1.000 - € 1.400
CW 5keuken of douche/bad (beperkt tegelijk)€ 1.200 - € 1.800
CW 6keuken én douche/bad (tegelijk)€ 1.600 - € 2.200

Capaciteit

Wat ook belangrijk is bij de keuze voor de best passende hr-ketel, is de capaciteit. Heeft u bijvoorbeeld een appartement, dan heeft uw hr-ketel veel minder kW (kiloWatt) nodig dan wanneer u vrijstaand woont. Het is aan te raden om voor een capaciteit te gaan die precies aansluit bij uw verbruik. Zo behaalt de hr-ketel optimaal rendement en profiteert u van lagere stookkosten. Een cv-installateur kan voor u precies de benodigde capaciteit berekenen.

Wilt u zelf alvast een globale schatting maken dan kunt u de volgende berekening hanteren: gewenste temperatuur in huis x de grootte van de woning in m3 x 3,86 = vermogen van de cv-ketel in kW. Het is aan te raden de berekening per ruimte in huis te maken. In de slaapkamer volstaat bijvoorbeeld een lagere temperatuur dan de woonkamer. Tel vervolgens de resultaten bij elkaar op en u heeft een schatting van het vermogen dat uw hr-ketel nodig heeft.

Hr-ketel woonkamer

Geen afvoermogelijkheden voor de hr-ketel?

Het condenswater dat overblijft nadat de warmte is gebruikt moet ergens heen en hiervoor heeft een hr-ketel een afvoer nodig. Heeft u een oudere woning, dan is het mogelijk dat uw huis niet geschikt is voor een hr-ketel omdat er geen condensafvoer kan worden aangelegd. Een vr-ketel is dan voor u een betere keuze. Laat u dit type cv-ketel plaatsen dan bespaart u wel iets minder op uw stookkosten, maar is wel goedkoper in de aanschaf en er zijn geen aanpassingen in uw afvoer nodig. We raden u aan om altijd eerst te overleggen met uw installateur over de mogelijkheden van een nieuwe ketel.

Bespaar tot wel € 500,- op de totale klus

Voordat u overgaat tot de aankoop van een hr-ketel, raden wij u aan om eerst de prijzen van verschillende cv-installateurs naast elkaar te leggen. Door offertes met elkaar te vergelijken kunt u namelijk tot wel 40% prijsvoordeel behalen op uw energiezuinige hr-ketel. Nu kunnen wij ons voorstellen dat u geen zin en tijd heeft om eerst bedrijven in uw omgeving op te sporen en dan steeds opnieuw het offerteformulier in te vullen. Wij bieden u hier de mogelijkheid om met het invullen van één offerteformulier binnen 2 werkdagen tot wel 4 offertes thuis te ontvangen van betrouwbare specialisten bij u in de regio. Zo heeft u genoeg vergelijkingsmateriaal om de prijsverschillen op te sporen.

Offertes aanvragen cv-ketel