Cv-ketel kopen

Slurpt uw oude cv-ketel gas en wilt u daardoor een nieuwe cv-ketel kopen? Een cv-ketel die ouder is dan 15 jaar, zorgt voor onnodig hoge kosten. Kies daarom voor jarenlang wooncomfort én bespaar op uw vaste lasten. Benieuwd naar wat voor u de geschikte cv-ketel is? Lees dan snel verder.

Nieuwe cv-ketel kopen

Bent u van plan om een nieuwe cv-ketel te kopen, wacht dan niet langer. Vroeg of laat moet het toch gebeuren, start zo snel mogelijk met besparen. Kiest u voor een hr-ketel, dan loopt de besparing al snel op tot wel € 300 per jaar. Ja, een nieuwe cv-ketel kopen is wel een investering maar het goede nieuws is dat u de cv-ketel terugverdient. Onderstaand ziet u de kosten voor de aanschaf van een nieuwe cv-ketel:

SoortGemiddelde prijzen incl. btwRendement *
Vr-ketel€ 900 - € 1.500+90%
Hr-ketel€ 1.000 - € 2.600+100%
HRe-ketel€ 10.000+100%
Installatiekosten per klus€ 500 - € 900

* De hoeveelheid energie die door de cv-ketel wordt omgezet in nuttige warmte. Bij 100% gaat er dus geen warmte verloren.

U ziet tevens de kosten voor het laten installeren van de cv-ketel. Wist u dat u ook op de totale klus (nieuwe cv-ketel kopen + installatie) flink kunt besparen? Mensen die u voorgingen hebben aangegeven dat zij door het vergelijken van meerdere offertes tot wel 40% hebben bespaard op hun klus. Dit loopt al snel op tot een besparing van € 600. Vraag hier eenvoudig, gratis en volledig vrijblijvend offertes op van 4 betrouwbare cv-installatiebedrijven bij u in de omgeving. Zo heeft u in een handomdraai waardevolle prijsinformatie in huis zonder direct ergens aan vast te zitten.

Stappenplan nieuwe cv-ketel kopen

Gaat u een nieuwe cv-ketel kopen en wilt u zeker weten dat u er weer jaren lekker warm bij zit, dat de ketel veilig is, past bij uw leefstijl en dat de cv-ketel u het beste rendement gaat opleveren zodat u gaat besparen op de stookkosten? Dan heeft u 5 keuzes te maken om te komen tot de best passende cv-ketel voor uw woonsituatie:

 1. solo cv-ketel of combiketel
 2. soort cv-ketel kopen
 3. open of gesloten cv-ketel
 4. juiste Comfort Waarde (CW-label)
 5. juiste vermogen cv-ketel

Onderstaand vindt u meer informatie over deze 5 punten voor het vergelijken van cv-ketels.

1. Solo cv-ketel of combiketel

Een combiketel is in Nederland veruit het populairste. Wat het verschil is?

 • Solo cv-ketel: wekt warmte op voor enkel de centrale verwarming. Voor warm kraanwater is een losse boiler of geiser nodig.
 • Combiketel: de naam zegt het al, de combiketel is 1 systeem dat zowel de warmte voor de centrale verwarming regelt als ervoor zorgt dat er warm water uit uw kraan stroomt. De combiketel neemt daardoor minder ruimte in beslag en is voordeliger in aanschaf omdat u maar 1 systeem hoeft te kopen in plaats van 2.

Om te bepalen of een combiketel bij u mogelijk is, kijkt u naar de afstand tussen de plek waar de ketel komt te hangen en de warmwaterkranen in huis. Is er meer dan 10 meter aan leidingen nodig om van de combiketel naar een warmwaterkraan te komen, dan leidt dit tot teveel warmteverlies en is het kopen van een nieuwe solo cv-ketel met een losse boiler of geiser voor u een betere oplossing.

2. Soort cv-ketel

Grote kans dat de conventionele rendement ketel (cr-ketel) nog bij u thuis hangt. De cr-ketel wordt in Nederland niet meer verkocht, dit type ketel behaalt namelijk maar een rendement van 80% waardoor 20% aan warmte verloren gaat. De hr-ketel daarentegen heeft een rendement van 100%. Dit is dan ook de meest verkochte cv-ketel in Nederland. Om zeker te weten dat u bij het kopen van een cv-ketel de goede keus maakt, is het bovendien verstandig om te kijken naar het OK CV keurmerk. Dan weet u zeker dat de cv-ketel veilig en energiezuinig is. De 3 mogelijke soorten cv-ketels hebben we voor u op een rij gezet:

Omschrijving
Vr-ketel
(Verbeterd rendement)
De vr-ketel kunt u zien als een verbeterde versie van de cr-ketel. De vr-ketel heeft namelijk een rendement van rond de 90%. Wanneer is het kopen van een vr-ketel de beste oplossing? Als u geen afvoermogelijkheid heeft op de plek waar de ketel moet komen te hangen. Heeft u deze mogelijkheid wel, dan is het advies om te kiezen voor een hr-ketel zodat u van het optimale rendement profiteert.
HR-ketel
(Hoog Rendements)
De hr-ketel is de meest populaire cv-ketel in Nederland. Door het hoge rendement (+100%) dat de hr-ketel behaalt is dit de beste optie voor uw portemonnee én voor het milieu. De hr-ketel laat namelijk geen warmte verloren gaan en gebruikt de warmte in de waterdamp juist om weer efficïent verder te verwarmen.
HRe-ketel
(Hoog Rendement elektriciteit)
Is uw gasverbruik jaarlijks hoger dan 1.600 m3? Dan is een HRe-ketel misschien wel iets voor u. Met een HRe-ketel verwarmt u uw huis, heeft u warm water uit de kraan en als kers op de taart wekt u met een HRe-ketel uw eigen elektriciteit op. Deze milieuvriendelijke ketel vraagt wel om een investering maar met een hoog gasverbruik bespaart u veel en is de HRe-ketel een rendabele investering.

Cvketel op zolder

3. Open of gesloten cv-ketel kopen

Gaat u een hr-ketel kopen dan kunt u dit kopje overslaan, die heeft namelijk altijd een gesloten kast. Kiest u voor een vr-ketel, dan kopen de meeste mensen een gesloten cv-ketel. Waarom?

 • Gesloten cv-ketel: Voor de verbranding van gas is lucht nodig. Kiest u voor een gesloten cv-ketel, dan wordt deze lucht van buiten uw woning gehaald. Hangt uw cv-ketel op zolder en heeft u daar ook een slaapkamer dan is een gesloten cv-ketel kopen de meest veilige optie. Ook wanneer u een goed geïsoleerd huis heeft.
 • Open cv-ketel: Bij een open cv-ketel wordt de lucht voor ventilatie uit de ruimte waar de nieuwe cv-ketel komt te hangen gehaald. Hierdoor is extra ventilatie noodzakelijk en is het dus aan te raden om de ketel op een plek te hangen waar niet echt geleefd wordt.

4. Juiste Comfort Waarde (CW-label)

Wilt u genieten van een warme douche terwijl een ander gezinslid beneden tegelijkertijd warm water pakt voor de afwas? Of wacht u wel even tot het warm water voor de vaat is gepakt en gaat u dan douchen? Dit is bepalend voor welke Comfort Waarde (CW) u dient te kiezen als u een nieuwe cv-ketel gaat kopen. Kiest u voor scenario 1, dan dient u minimaal te kiezen voor CW 5 of CW 6 zodat u niet onder een koude douche komt te staan. Vindt u wachten niet zo erg, bent u op zoek naar een goedkope cv-ketel en kiest u voor scenario 2, dan volstaat een cv-ketel met CW 3 of CW 4.

Comfort WaardeLiter per minuutWarm water in keuken en douche of bad
CW 311,5Niet tegelijk
CW 414,3Beperkt tegelijk
CW 516,2Beperkt tegelijk
CW 623,5Tegelijk

Stap 5. Juiste vermogen cv-ketel

Hoe hoog het vermogen is van uw nieuwe cv-ketel wordt aangeduid in kW (kiloWatt). Hoeveel vermogen uw nieuwe cv-ketel nodig heeft is afhankelijk van:

 • CW-waarde;
 • verwarmingsgebruik;
 • type woning;
 • grootte van de woning;
 • mate van isolatie.

Heeft u een vrijstaand huis dan verliest u bijvoorbeeld meer warmte dan wanneer u in een tussenwoning woont. U kunt ruw berekenen hoeveel vermogen uw nieuwe cv-ketel nodigt heeft voor het meeste wooncomfort. De berekening is als volgt: gewenste temperatuur in huis x de grootte van de woning in m3 x 3,86 = vermogen van de cv-ketel in kW. Voorbeeld: u heeft een woning van 400 m3 en wilt dat het in alle ruimtes 20 graden is. De formule is dan: 20 x 400 x 3,86 = 30,9 kW. Nu is 20 graden in alle ruimtes in huis vaak niet nodig. Een lekker warme woonkamer is belangrijker dan dat de slaapkamer constant op een hoge temperatuur wordt verwarmd. Bereken daarom de benodigde kW per ruimte in huis en tel de uitkomsten bij elkaar op. Heeft u een goed geïsoleerde woning? Dan heeft u minder vermogen nodig, u kunt er dan nog 15% kW vanaf halen.

Cvketel kopen

Cv-ketel kopen te duur? Huren kan ook

Is het kopen van een nieuwe cv-ketel, financieel gezien, voor u momenteel geen optie maar is de huidige cv-ketel wel aan vervanging toe? U heeft ook de mogelijkheid om een cv-ketel te huren. De huur per maand is tussen de € 25 – € 35 en daar is bij inbegrepen:

De huur gaat de gehele levensduur van de cv-ketel door. Daarom is het wel belangrijk om stil te staan bij het feit dat huren uiteindelijk wel iets duurder is dan het in één keer aanschaffen van de cv-ketel. Voor het huren van een cv-ketel die 15 jaar meegaat betaalt u uiteindelijk € 4.500 – € 6.300. Dit is dan wel inclusief onderhoud.

Dubbel besparen? Vergelijk offertes

Met een nieuwe cv-ketel gaat u jaarlijks tot wel € 300 op de stookkosten besparen. Maar voordat u hiervan profiteert moet u uiteraard eerst de nieuwe cv-ketel kopen en installeren. Ook hier bespaart u op de kosten wat kan oplopen tot een besparing van wel € 600 op de totale klus (nieuwe cv-ketel + installatie). Hoe? Vraag gratis offertes op van 4 aanbieders in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis en ziet u in één oogopslag de verschillende prijzen die cv-installatiebedrijven vragen. We kunnen u vertellen, die prijzen lopen nogal uiteen. Een besparing van 40% is al snel gerealiseerd hebben voorgangers van u ontdekt. Start daarom altijd met het aanvragen van offertes, u zit namelijk nog nergens aan vast want het aanvragen is volledig vrijblijvend. Wanneer start u met besparen?