Combiketel

Een behaaglijk warm huis, genieten van een heerlijk warme douche en uw partner die ondertussen de afwas lekker wegwerkt? Een combiketel maakt het voor u mogelijk. Maar welke combiketel past het beste bij uw woonsituatie? Dat leest u hier.

Combiketel prijzen

Een combiketel is een cv-ketel en boiler in één systeem. Dit scheelt u ruimte in huis maar ook kosten. U hoeft nu namelijk maar in 1 systeem te investeren in plaats van 2. Wilt u een combiketel kopen en bent u benieuwd naar de kosten? Een combiketel is verkrijgbaar in 3 soorten:

SoortGemiddelde prijzen incl. btwRendement *
Vr combiketel€ 900 - € 1500+89%
Hr combiketel€ 1.000 - € 2.600+100%
HRe combiketel€ 10.000+100%
Installatiekosten per klus€ 500 - € 900

* De hoeveelheid energie die door de cv-ketel wordt omgezet in nuttige warmte. Bij 100% gaat er dus geen warmte verloren.

Zoals u ziet is de aanschaf van een combiketel een grote investering. Het goede nieuws: als u een hr-ketel gaat kopen ter vervanging van de oude cv-ketel, dan gaat u flink besparen op de stookkosten, wat kan oplopen tot een besparing van wel € 300 per jaar. Hierdoor verdient u de nieuwe combiketel vaak al binnen 6 jaar terug. Aangezien een cv-ketel 12 tot 15 jaar meegaat zijn de overige jaren pure winst, dat geld steekt u lekker in uw eigen zak.

Zo snel mogelijk besparen

Als u uw cv-ketel of combiketel wilt vervangen, dan kost iedere wintermaand dat u de klus uitstelt u rond de € 20. Zet daarom de volgende stap, en vergelijk gratis verschillende betrouwbare cv-ketel aanbieders. U zit dan nog nergens aan vast want het aanvragen van offertes is hier volledig vrijblijvend. U heeft de kans om de prijzen van meerdere aanbieders in te zien voor de aanschaf van de combiketel en de installatie daarvan. Beslist u om de klus uit te besteden aan één van de bedrijven? Dan is de kans groot dat u door het vergelijken een aanbieder vindt die tot wel 40% goedkoper is dan de duurste. De moeite waard om te proberen toch? U heeft immers niets te verliezen.

Warm binnen met combiketel

Centrale verwarming en warm water

Vroeger had iedereen standaard een solo cv-ketel voor de centrale verwarming en een boiler of geiser voor warm water uit de kraan. Tegenwoordig is het mogelijk om deze 2 systemen in 1 te hebben en kiezen de meeste Nederlanders dan ook voor de combiketel. Wie wil er tenslotte niet meer ruimte in huis én een lagere aanschafprijs? Kiest u ook voor een combiketel dan heeft u de keuze uit twee typen combiketels:

1. Ingebouwde boiler
Wilt u direct warm water zodra u de kraan opendraait? Dan kiest u voor een hr combiketel met ingebouwde boiler (voorraadvat) oftewel close-in boiler. In de boiler wordt een bepaalde hoeveelheid water, afhankelijk van de grootte van de boiler, constant op temperatuur gehouden. De keerzijde: dit levert u wel een hogere energierekening op. Daarnaast is het toestel ook duurder in de aanschaf, zo rond de € 1.500 – € 2.600 inclusief btw.

2. Doorstroomtoestel
Een nieuwere techniek is het kleinere doorstroomtoestel, waarbij geen boiler nodig is. Een doorstroomtoestel maakt namelijk pas warm water aan zodra u de warmwaterkraan opendraait. Dit systeem is te vergelijken met een geiser, het duurt een paar seconden voordat u warm water heeft, maar bespaart wel energie. Het doorstroomtoestel is goedkoper dan een combiketel met ingebouwde boiler. U dient rekening te houden met een bedrag van rond de € 1.000 – € 1.200 inclusief btw.

combiketel

Om een goede afweging te maken welk type combiketel het beste aansluit bij uw woonsituatie hebben we de voor- en nadelen van de beide types voor u in een overzichtelijk schema gezet:

VoordelenNadelen
Ingebouwde boiler- korte wachttijd voor warm water
- veel warm water per minuut (handig voor een stortdouche of het vullen van een bad)
- minder snel slijtage (combiketel hoeft minder te schakelen)
- temperatuur in huis daalt niet bij veel warm water gebruik
- hogere energierekening
- hogere aanschafkosten
- neemt meer ruimte in beslag
Doorstroomtoestel- laagste aanschafkosten
- lagere energierekening
- neemt weinig ruimte in beslag
- minder warm water per minuut (niet handig voor een stortdouche of het vullen van een bad)
- iets sneller slijtage (meer schakelen tussen de 2 systemen)
- temperatuur in huis kan dalen bij lang warm water gebruik

Overige keuzes die invloed hebben op de prijs

U heeft nu gezien dat het soort combiketel invloed heeft op de prijs en het type dat u kiest. Maar er zijn meer factoren die bepalen of u in de hogere of lagere prijsklasse zit voor de aanschaf van een combiketel:

  • Comfort Waarde (CW);
  • het vermogen.

Voor meer informatie over alle keuzes die u dient te maken bij het kiezen van een cv-ketel die past bij uw woonsituatie verwijzen wij u naar de cv installatie homepage.

Is een combiketel bij u mogelijk?

Als uw cv-ketel zich op zolder bevindt, is het niet altijd mogelijk een combiketel te laten plaatsen. De regel is dat de leidingen maximaal 10 meter lang mogen zijn. Moet de leiding langer zijn, dan leidt dit tot te veel warmteverlies. Dan is het vaak wijzer om te kiezen voor een solo cv-ketel en aparte boiler of geiser. Bent u niet helemaal zeker of een combiketel bij u mogelijk is? Raadpleeg dan eerst een cv-ketel installateur.

Geld besparen op de energiekosten?

Zoals u in de prijzentabel, bovenaan de pagina, heeft gezien vraagt een hr combiketel om een hogere investering dan een vr combiketel. Dit wil niet zeggen dat een hr combiketel ook daadwerkelijk duurder is, u gaat jaarlijks namelijk meer besparen op uw energierekening. Dit bedrag kan oplopen tot wel € 300. De hr combiketel is dan ook de meest gekozen cv-ketel onder Nederlanders. De combiketel behaalt een rendement van meer dan 100% doordat de waterdamp in de ketel niet wordt afgevoerd, maar juist wordt hergebruikt om de ketel te verwarmen. Kortom, de beste keuze voor uw portemonnee én voor het milieu.

Liever een combiketel huren?

Ondanks dat u de investering in de combiketel terugverdient blijft het een hoog bedrag dat u in één keer uit moet geven. Daarom is het ook mogelijk om een combiketel te huren. De maandelijkse huur bedraagt € 25 – € 35 afhankelijk van de soort en het merk combiketel dat u kiest. In dit bedrag zijn de volgende zaken inbegrepen:

  • de combiketel;
  • installatiekosten;
  • onderhoud;
  • garantie.

De maandelijkse huur wordt over de gehele levensduur van de combiketel afgeschreven. Een puntje om bij stil te staan is dat u met huren uiteindelijk wel duurder uit bent. Als we ervan uitgaan dat een combiketel 15 jaar meegaat dan kost de gehuurde combiketel, inclusief onderhoud, u uiteindelijk € 4.500 – € 6.300. Schaft u de combiketel in één keer aan, inclusief installatie, dan bent u een bedrag van rond de € 2.500 kwijt.

Bespaar geld op de klus; vergelijk offertes

Cv-ketel leveranciers hanteren allemaal andere prijzen voor dezelfde combiketel en diverse installateurs hebben ook hun eigen montagetarief. Het loont daarom altijd om uw zoektocht naar prijzen te starten met het vergelijken van meerdere offertes. Mensen die u voorgingen zijn erachter gekomen dat het verschil in prijzen kan oplopen tot wel 40%. In plaats van het hele internet af te struinen naar prijsinformatie, vraagt u hier eenvoudig tot wel 4 offertes op van betrouwbare installateurs bij u in de omgeving. Dit is helemaal gratis en ook volledig vrijblijvend. Met 4 offertes in handen, heeft u een beter beeld van de prijzen en een betere onderhandelingspositie zodat u zo snel mogelijk profiteert van de jaarlijkse besparing tot wel € 300 die een nieuwe combiketel u oplevert.