Verwarmingsketel

Bent u toe aan een nieuwe verwarmingsketel? Het is heel logisch dat u het lastig vindt om de juiste optie te kiezen. Er zijn namelijk veel verschillende keuzes die u moet maken voordat u de verwarmingsketel koopt. Lees daarom dit artikel om de verwarmingsketel te vinden die past bij uw wensen.

Wat kost een verwarmingsketel?

Om u overzicht te bieden van de gemiddelde prijzen per type verwarmingsketel, hebben wij onderstaand prijzenschema gemaakt. De kosten voor een cv-ketel zijn inclusief montage en btw.

Gemiddelde prijzen incl. btwRendement
Vr-ketel€ 900 - € 1.500+90%
Hr-ketel€ 1.000 - € 2.600+100%
HRe-ketel€ 11.000+100%
Montagekosten per klus€ 500 - € 900

Verwarmingsketels, ook wel cv-ketels genaamd, zijn tegenwoordig een stuk energiezuiniger dan de ketels van vroeger. Dit terwijl de prijs van de verwarmingsketels van nu even duur of zelfs goedkoper zijn dan de conventionele ketel. Deze prijs is afhankelijk van 4 factoren:

 • Het type verwarmingsketel. De keuze voor een Vr-ketel (verbeterd rendement), Hr-ketel (hoog rendement) of een HRe-ketel.
 • De comfortwaarde (CW). De maximale hoeveelheid warm water dat de verwarmingsketel produceert per minuut. Hoe hoger de waarde, hoe meer warm water.
 • Het vermogen. Het vermogen van de verwarmingsketel is afhankelijk van uw verbruik. De grootte van uw woning en de comfortwaarde zijn hierop van invloed.
 • De montagekosten. Wilt u een moderne verwarmingsketel vervangen voor een nieuwe cv ketel? Dan is de monteur maar 3 uur bezig zijn met de vervanging. Als een conventionele verwarmingsketel vervangen moet worden voor een nieuwe ketel, dan duurt dit gemiddeld langer.

Besparen op de nieuwe verwarmingsketel

Hoewel de prijs van een nieuwe verwarmingsketel in eerste instantie hoog is, is dit een investering die zich al na 7 jaar terugbetaald heeft. Dit komt doordat een nieuwe ketel gemiddeld 15% tot 20% minder energie verbruikt. Op de lange termijn bespaart u dus veel geld. Daarnaast is er nog een manier hoe u kunt besparen op het kopen van een verwarmingsketel. Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes aan van specialisten bij jou in de buurt. Na de aanvraag nemen de specialisten contact met u op om het project te bespreken. Op de informatie die hieruit voortkomt baseert iedere specialist zijn offerte.
Leg de offertes naast elkaar en kies de meest geschikte specialist uit. Hiermee bespaart u niet alleen geld maar ook tijd en energie, omdat u niet hoeft te zoeken naar een geschikte specialist. De aanvraag is namelijk al na 2 minuten gedaan.

verwarmingsketel

Welk type verwarmingsketel kiest u?

Voordat u een nieuwe verwarmingsketel koopt, zijn er 4 keuzes die gemaakt moeten worden. Om u hierbij te helpen hebben wij deze keuzes hieronder in kaart gebracht.

Keuze 1: Het type verwarmingsketel

Zoals eerder in dit artikel omschreven zijn er 3 keuzemogelijkheden als het gaat over het type verwarmingsketel. In het onderstaande schema ziet u een overzicht van deze mogelijkheden.

Type verwarmingsketelWeetjes
Vr-ketel (verbeterd rendement)- 90% van de gebruikte energie wordt omgezet in nuttige warmte
- In tegenstelling tot de Hr- en HRe-ketel, is bij een Vr-ketel geen afvoerputje nodig voor de afvoer van condenswater
- De beste keuze voor als u geen afvoer heeft op de plek waar de verwarmingsketel komt
Hr- ketel (hoog rendement)- De meest populaire verwarmingsketel
- 100% van de gebruikte energie wordt omgezet in nuttige warmte doordat de vrijgekomen waterdamp niet afgevoerd maar hergebruikt wordt
HRe-ketel (hoog rendement elektriciteit)- Verwarmt net als de andere ketels het huis, maar wekt ook elektriciteit op
- Ideaal voor in een slecht geïsoleerde woning
- Grote investering door de hoge prijs
- Voor het milieu en op lange termijn de beste keuze door een zeer laag energieverbruik

 

Keuze 2: een open of een gesloten verwarmingsketel

Vervolgens moet u zich afvragen of u een open of een gesloten ketel koopt. Heeft u al besloten een HR-ketel te kopen? Ga dan naar keuze 3. Een HR-ketel is namelijk altijd een gesloten verwarmingsketel. Kiest u een van de andere 2 ketels, lees dan onderstaand overzicht.

 • Gesloten ketel: Bij een gesloten installatie wordt de nodige lucht van buiten de woning gehaald. Een gesloten cv ketel is daardoor wat veiliger dan een open ketel.
 • Open ketel: Een open verwarmingsinstallatie haalt de lucht uit de kamer van waar de ketel staat. Hierdoor is het noodzakelijk deze ruimte extra goed te ventileren. Open verwarmingsketels zijn gemakkelijk te installeren waardoor de prijs lager uitkomt.

Keuze 3: Een solo verwarmingsketel of een combiketel

Mogelijk bent u het al wel eens tegengekomen: bij het kopen van een nieuwe ketel kunt u kiezen uit solo ketels en combiketels. Het verschil leggen we hieronder kort uit:

 • Een solo verwarmingsketel: biedt warmte aan de verwarming in de woning. Er is een extra geiser of boiler nodig voor warm water.
 • Een combiketel: een systeem dat warm water creëert en het huis verwarmt.

Het voordeel van een combiketel is het feit dat deze minder ruimte in beslag neemt dan een solo ketel. Dit komt doordat er vaak twee solo ketels geplaatst moeten worden: voor warm water en voor het verwarmen van het huis. Een combiketel combineert beide ketels, waardoor ruimte bespaart wordt. Daarnaast heeft een combiketel minder onderhoudskosten en is de aanschaf ervan voordeliger dan de aanschaf van een geiser én een solo ketel. Toch is de aanschaf van alleen een solo verwarmingsketel voldoende, als er nog voldoende goed werkende geisers of boilers aanwezig zijn in de woning. Omdat dit in uitzonderlijke situaties het geval is, behandelen wij bij de volgende keuzes de combiketel.

verwarmingsketel radiator

Keuze 4: De comfortwaarde (CW)

De comfortwaarde van een verwarmingsketel, ook wel het CW-label genaamd, is de waarde voor de hoeveelheid warm water dat op te brengen is per minuut. Hoe hoger de CW is, hoe meer water de cv ketel kan opwarmen per minuut. Om u overzicht te bieden en de keuze voor de comfortwaarde makkelijker te maken, hebben wij onderstaand schema gemaakt. Er zijn in totaal 6 comfortwaarden, maar omdat ketels met CW1 en CW2 nauwelijks meer worden gemaakt laten we deze buiten beschouwing.

Keuze 5: Het vermogen

Het vermogen van de verwarmingsketel wordt uitgedrukt in kiloWatt (kW) en is afhankelijk van de volgende de factoren:

 • De comfortwaarde
 • Het gebruik van de verwarming
 • De isolatiewaarde en de grootte van uw woning

Uiteraard is het lastig om bovenstaande factoren uit te drukken in de hoeveelheid kW uur die u nodig heeft om uw woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Om dit te berekenen is onderstaande formule gebruikt:

De gewenste temperatuur in graden celsius x de grootte van de woning in m3 x 3,86 = de benodigde hoeveelheid kW

Het is belangrijk om het vermogen en het rendement in balans te houden. Veel mensen geven de voorkeur aan te veel vermogen voor hun ketel dan te weinig. Maar meer vermogen voor de ketel komt het rendement van de verwarmingsketel niet ten goede. Raadpleeg daarom altijd een specialist voor het plaatsen van de verwarmingsketel.

verwarmingsketel boiler

Vind de beste deal

Met een nieuwe verwarmingsketel bespaart u dus al snel € 300 aan stookkosten per jaar, wat op lange termijn goed is voor uw portemonnee én het milieu. Maar zoals uit dit artikel blijkt is het kopen en het plaatsen van een verwarmingsketel geen gemakkelijk project. Het wordt dan ook aangeraden dit project uit te laten voeren door een expert. Vraag gratis en vrijblijvend tot 4 offertes aan van specialisten bij u in de buurt. Na de aanvraag nemen de specialisten contact met u op zodat zij offertes op kunnen maken voor de cv ketel die voldoet aan uw wensen.