Radiatoren

Radiatoren staan in verbinding met uw cv-ketel en zorgen voor het verwarmen van uw huis. Welke soort radiatoren is in uw situatie het meest geschikt?

Prijzen per type

De prijzen van radiatoren verschillen per type. Gemiddeld betaalt u voor een paneelradiator van 0,5 x 1 m tussen de € 50 en € 120. Vanaf € 100 heeft u een ledenradiator van 0,5 x 0,5 of een designradiator van 1,20 m hoog. Wilt u snel en vrijblijvend de exacte prijs weten, of wilt u weten wat een complete installatie met cv-ketel kost, dan kunt u hierboven uw postcode invullen. U ontvangt dan offertes van meerdere installateurs. Zo bespaart u eenvoudig tot wel 40%.

Soorten radiatoren

Radiatoren zorgen voor de verwarming van uw huis. Uw cv-ketel zorgt voor warm water dat via buizen naar elke radiator in uw huis stroomt. Het warme water geeft de warmte af aan de lucht en wordt afgevoerd om opnieuw verwarmd te worden. Een radiator geeft luchtverwarming en stralingswarmte. Stralingswarmte is vergelijkbaar met de warmte van de zon of een houtkachel, waarbij de warmte direct voelbaar is. Vaak wordt een radiator onder een raam of tegen een buitenmuur geplaatst. Op deze plekken komt er veel kou van buiten en geeft de centrale verwarming dus het meeste rendement. Er zijn 3 soorten:

  1. Paneelradiator
  2. Ledenradiator
  3. Designradiator

 

Paneelradiator

De paneelradiator, ook wel plaatradiator genoemd, wordt het meeste toegepast. Hij bestaat uit 1 of meerdere geribbe
lde panelen naast elkaar en parallel aan de wand. Deze radiatoren nemen de warmte uit uw cv-ketel snel over, verwarmen goed en in een hoog tempo. De verticale ribbels zorgen er namelijk voor dat het oppervlak dat warmte afgeeft groter is en vergroten de snelheid van de opstijgende lucht langs het verwarmingselement. Hierdoor is de temperatuur van de cv in huis snel aangenaam.

Let op: een radiator moet 5 cm van de wand hangen en er moet 10 cm aan de boven- en onderkant vrijgehouden worden. Hierdoor is er voldoende luchtcirculatie mogelijk.

Paneelradiator

Ledenradiator

De ledenradiator werd vroeger veel toegepast en is opgebouwd uit een serie “leden”, parallel naast elkaar. Deze leden staan haaks op de muur. Het grote voordeel van deze radiatoren is dat ze een grote hoeveelheid warm water uit de cv-ketel kunnen opnemen en dus lang warmte blijven uitstralen. Van het klassieke type zijn er inmiddels weer veel uitvoeringen te krijgen. Deze zijn populair omdat ze een elegante uitstraling in huis geven.

Ledenradiator

Designradiator

Bij een designradiator ligt een nadruk op het uiterlijk van de verwarming. Er zijn veel mogelijkheden in vormen en kleuren. De bekendste is de badkamerradiator. Deze heeft vaak horizontale buizen, waaraan u handdoeken kunt hangen. Hierdoor is uw handdoek snel weer droog en lekker warm. De buizen hebben een speciale waterbestendige afwerking, zodat er geen roest op de radiatoren ontstaat.

Tip: Handdoeken werken isolerend. De verwarming geeft zijn warmte namelijk voor een deel af aan uw handdoek en niet aan de lucht in de badkamer. Het is daarom verstandig om voor iets meer vermogen te kiezen dan dat er op basis van de ruimte nodig is. Houd daarbij ook rekening met de capaciteit van uw cv-ketel.

Designradiator

Convectoren

Heeft u geen ruimte voor een radiator, dan kunt u voor convectoren kiezen. Dit zijn een soort radiatoren die hun warmte vanuit de cv-ketel grotendeels als luchtverwarming afgeven. Ze zijn lichter en compacter en kunnen daarom makkelijk in een convectorput in de vloer geplaatst worden. Zo’n put trekt wel veel stof aan, maar u heeft geen verwarmingselementen in het zicht.

Offertes vergelijken voor een scherpe prijs

Gaat u nieuwe verwarming aanschaffen? Dan raden we u aan om meerdere offertes aan te vragen. Het verschil in prijzen van uurloon en materialen kan oplopen tot 40%. Door te vergelijken bepaart u dus op nieuwe radiatoren, uw cv-ketel en het installeren hiervan.