Thermostaat

Een thermostaat is verbonden met uw cv-ketel en een belangrijk onderdeel van uw centrale verwarming. Met een goede afstelling van uw thermostaat bespaart u energie.

Kosten

De prijzen van een thermostaat liggen tussen de € 50 en € 100. Vaak is dit bij de prijs van een nieuwe cv-ketel inbegrepen. Wilt u weten wat de kosten in uw situatie zijn, vergelijk dan meerdere aanbieders door uw postcode links boven in het scherm in te voeren.

Temperatuur instellen met een thermostaat

Met een thermostaat kunt u de temperatuur in huis regelen. U kunt de temperatuur lager of hoger zetten. De thermostaat zorgt ervoor dat de cv-ketel harder gaat stoken als het te koud wordt en afslaat als de gewenste temperatuur bereikt is. De ruimte waar de kamerthermostaat hangt, wordt de referentieruimte genoemd. Vaak is dat de woonkamer, omdat daar de meeste tijd wordt doorgebracht. In dit artikel vertellen we meer over:

  • Een klokthermostaat
  • Energie besparen
  • De temperatuur instellen
  • Thermostaatkranen

Klokthermostaat

Wilt u de temperatuur vooraf kunnen instellen, dan kunt u het beste kiezen voor een klokthermostaat. U kunt dan aangeven wat de temperatuur op verschillende tijdstippen moet zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld programmeren dat de cv-ketel ‘s nachts automatisch een aantal graden lager staat en in het weekend ‘s ochtends wat later warmer wordt. Hierdoor hoeft u de temperatuur niet dagelijks met de hand in te stellen op uw thermostaat.

Energie besparen

Met een thermostaat blijft de temperatuur in huis stabiel. Doordat u de temperatuur van tevoren instelt, zijn er namelijk geen grote temperatuurwisselingen. Bovendien is de temperatuur tot een halve graad nauwkeurig in te stellen. Hierdoor kunt u uw energieverbruik beheersen en op uw stookkosten besparen.

Tip: er zijn zeer zuinige thermostaten verkrijgbaar. Deze berekenen zelf hoe lang de cv-ketel nodig heeft om uw huis op te warmen en houden daarbij ook rekening met de buitentemperatuur. Zo gaat er geen energie verloren.

Temperatuur instellen

Een thermostaat zorgt dat voor alle kamers in huis dezelfde temperatuurinstelling wordt aangehouden als voor de referentieruimte. Andere kamers kunt u dus niet extra verwarmen als de referentieruimte op de juiste temperatuur is. Er wordt dan namelijk geen extra warm water aangevoerd. Daarom is een goede afstelling van uw volledige centrale verwarmingssyteem erg belangrijk. Het is daarom verstandig om een professionele cv-ketel installateur in te schakelen.

Thermostaatkranen

Wilt u de temperatuur van de centrale verwarming per ruimte afzondelijk kunnen instellen, dan kunt u kiezen voor thermostaatkranen op uw radiatoren. Dit zijn knoppen waarmee u de warmte per radiator kunt regelen. Thermostaatkranen hebben een warmtesensor, die reageert als de temperatuur hoger wordt dan dat u op uw thermostaat had ingesteld. De warmtetoevoer vanuit de cv-ketel wordt hierdoor automatisch geregeld.

Offertes en prijzen vergelijken

Denkt u erover om een nieuwe cv-ketel te kopen? Dan raden we u aan om vrijblijvend meerdere offertes te vergelijken. Omdat de prijzen tot wel 40% kunnen verschillen, kunt u flink besparen op de kosten van uw verwarming en thermostaat.