Convector

Een convector is verbonden met uw cv-ketel en zorgt voor een gelijkmatige luchtverwarming in huis. Wat zijn de belangrijkste voordelen van een convector?

De kosten

De kosten van een convector beginnen bij € 100. De prijs is afhankelijk van de maat en de plek waar u de verwarming wilt ophangen. Een convectorput met een lengte van 1,20 m kost ongeveer € 300 tot € 500. Wilt u een exacte prijsberekening? Door uw postcode links bovenin het scherm in te voeren ontvangt u makkelijk en snel meerdere offertes voor het plaatsen van convectoren, of bijvoorbeeld voor een nieuwe cv-ketel.

Convectoren

Een convector is een verwarmingselement dat ervoor zorgt dat het in huis warm is. De warmte van het water uit de cv-ketel wordt afgegeven aan de lucht. Kenmerkend voor convectoren is dat de warmte voor een groot deel (ongeveer 90%) als warme luchtstroom wordt afgegeven. Dit wordt ook wel convectiewarmte genoemd. De overige 10% is stralingswarmte. Convectoren zijn er in verschillende maten en kleuren. De belangrijkste voordelen van deze verwarming zijn:

  • Gelijkmatige warmte
  • Energiezuinig
  • Verwarming uit het zicht.

Gelijkmatige warmte

Convectoren zorgen voor een gelijkmatige verwarming van uw huis. Ze zuigen de koude lucht namelijk aan en geven warme lucht af. Zo ontstaat er een verplaatsing van lucht, wat luchtcirculatie wordt genoemd. U heeft dus geen last van koude plekken in huis, zoals bij de plaatselijke stralingswarmte van radiatoren het geval kan zijn. Verder is de maximale warmte aan de buitenkant van een convector 43 graden, ongeacht de aanvoertemperatuur vanuit de cv-ketel. Hierdoor zijn convectoren veiliger in de buurt van kleine kinderen.

Let op: de warme lucht stijgt op naar het plafond. Het zal daarom op de vloer altijd iets minder warm zijn dan op bijvoorbeeld zithoogte.

Energiezuinig

Convectoren zijn energiezuinig en dus aantrekkelijk als u graag op uw stookkosten bespaart. Er zit namelijk veel minder water in een convector dan in een gewone radiator, waardoor ze sneller opwarmen en afkoelen. Hierdoor is uw kamer snel aangenaam warm en wordt er geen energie verspild aan het naverwarmen van een ruimte waar u niet meer bent. In 10 minuten kan de temperatuur al 6 tot 8 graden stijgen of dalen. Daarnaast zorgen speciale warmtesensoren ervoor dat de cv-ketel minder warmte afgeeft als de zon bijvoorbeeld naar binnen schijnt.

Convector: verwarming uit het zicht

Een convector is heel geschikt als u uw verwarming graag uit het zicht wilt hebben. Ze zijn namelijk licht en compact en kunnen daarom goed in een convectorput geplaatst worden. Een convectorput is een ruimte in de vloer waarin het verwarmingselement en de leidingen naar de cv-ketel zijn weggewerkt. U ziet dan alleen een verwarmingsrooster, dat u kunt laten aansluiten bij het uiterlijk van uw vloer. Dit is ook erg handig als u weinig ruimte heeft voor radiatoren, bijvoorbeeld door openslaande deuren.

Convectorput

Let op: convectorputten trekken stof aan en moeten daarom regelmatig schoon gemaakt worden.

Een convectorput bestaat uit 2 delen. Het verwarmingselement zuigt koude lucht in de ene ruimte, verwarmt die en stuurt de warme lucht door de andere ruimte weer naar buiten. Deze stroom van warme lucht verwarmt uw kamer.

Convectorput (figuur 1)

Meer stralingswarmte met radiatoren

Houdt u van een meer voelbare warmtebron, dan kunt u voor radiatoren kiezen. Radiatoren zetten het warme water uit bijvoorbeeld de hr-ketel voor een deel om in stralingswarmte en dat voelt anders dan de warmte van een convector. De warmte komt namelijk rechtstreeks van het verwarmingselement. Dit is te vergelijken met bijvoorbeeld de straling van de zon of van een kachel. Deze warmte kan heel plaatselijk zijn, waardoor het verder bij de verwarming vandaan kouder kan aanvoelen. Wel kunt u de warmte veel directer voelen.

Offertes vergelijken

Gaat u nieuwe verwarmingselementen aanschaffen, dan raden we u aan om allereerst de prijzen goed met elkaar te vergelijken. Installateurs kunnen aanzienlijk in prijs verschillen. Door het aanvragen van offertes kunt u tot wel 40% besparen op de aankoop van bijvoorbeeld een cv-ketel of een convector. Door te kijken naar het CE-keurmerk weet u bovendien direct zeker dat de convector veilig is en lang meegaat.