Kosten centrale verwarming

Als u de kosten van centrale verwarming weet, kunt u uw budget bepalen en onderhandelen over de prijs. Waar bestaan de kosten van centrale verwarming uit?

Kosten centrale verwarming

Bent u benieuwd naar wat het aanleggen van centrale verwarming u in totaal gaat kosten? De gemiddelde kosten voor het laten aanleggen en inregelen van de cv-ketel, radiatoren, het leidingwerk en de thermostaat zijn:

KlusGemiddelde prijs, incl. btw
Aanleggen centrale verwarming (installatie en alle materialen)€ 8.000 - € 10.000

Hieronder leest u meer informatie over de kosten voor centrale verwarming. Heeft u voldoende informatie en bent u toe aan de volgende stap? Vraag hier dan gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 4 cv-installateurs in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Door het aanvragen van meerdere offertes bent u goedkoper uit. Leg de offertes naast elkaar, vergelijk de prijzen en kies voor de specialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Cv-ketel

Een nieuwe ketel kost ongeveer € 1.500 incl. btw en excl. montage. De kosten worden voor een groot deel bepaald door het Gaskeurlabel CW (Comfort Warm water). Hieronder leest u de gemiddelde prijs per klasse.

  • CW 3: € 900 tot € 1.200
  • CW 4: € 1.000 tot € 1.400
  • CW 5: € 1.200 tot € 1.800
  • CW 6: € 1.600 tot € 2.200

Let op: een thermostaat is vaak bij de prijs van de centrale verwarming inbegrepen. Is dit niet het geval, dan betaalt u gemiddeld € 50 extra voor een eenvoudig exemplaar en € 100 voor een klokthermostaat.

Centrale verwarming kosten: installatie

Het uurloon van een cv-installateur is gemiddeld € 50 tot € 65, inclusief btw. Een cv-ketel installeren kost tussen de € 500 en € 900. De installateur gaat er hierbij vanuit dat het toestel op dezelfde plek komt als het oude toestel. Gaat het om een andere plaats, dan kan hij extra kosten rekenen voor bijvoorbeeld het verleggen of aanleggen van leidingwerk. Verder kan de prijs voor uw centrale verwarming hoger uitvallen als er een condensafvoer of nieuwe dakdoorvoer gemonteerd moet worden.

Kosten centrale verwarming

Radiatoren of convectoren

De prijs van radiatoren voor centrale verwarming verschilt per soort. Gemiddeld betaalt u voor een paneelradiator van 0.5 x 1 m tussen de € 50 en € 120. Een ledenradiator van 0.5 x 0.5 m heeft u vanaf € 100. Deze vanaf-prijs geldt voor een designradiator van 1.20 m hoog.

De kosten voor convectoren beginnen bij € 100. De prijs is uiteraard afhankelijk van de maat. Een convectorput met een lengte van 1.20 m kost ongeveer € 300 tot € 500.

Besparing met gaskachels

Wilt u uw huis verwarmen, maar is centrale verwarming te duur? U kunt ook voor lokale warmtebronnen kiezen, zoals gaskachels of elektrische kachels. Deze kachels zijn minder zuinig en hebben vaak meer onderhoud nodig, maar de kosten bij aanschaf liggen lager dan bij een centraal verwarmingstoestel. Voor een gaskachel betaalt u ongeveer € 500 tot € 1.000. Heeft u voor meerdere kamers verwarming nodig, dan vervalt de besparing al snel en kunt u beter een nieuwe verwarmingsketel kopen.

Vergelijken meerdere offertes

Overweegt u om een cv ketel te kopen of centrale verwarming aan te leggen, dan is het verstandig op meerdere prijzen met elkaar te vergelijken. Het verschil tussen aanbieders kan namelijk oplopen tot wel 40%. Vraag daarom gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan en bespaar enorm op de kosten voor uw centrale verwarming.