Centrale verwarming

U zit er thuis niet zomaar lekker warmpjes bij, daarvoor is verwarming onmisbaar. Centrale verwarming (cv) is de meest gekozen en voordeligste manier om een huis te verwarmen. Benieuwd naar hoe centrale verwarming werkt en de prijzen? Dat leest u hier.

Centrale verwarming

U kunt het zich waarschijnlijk niet (meer) voorstellen om te leven in een koud huis. De luxe om uw huis te verwarmen is, gelukkig, een vanzelfsprekend iets geworden. Heeft u een oude woning en wilt u, net als de meeste Nederlandse huishoudens, profiteren van de voordelen en comfort van centrale verwarming? De gemiddelde prijs waar u rekening mee kunt houden voor het laten aanleggen van cv ziet u in het onderstaand schema:

KlusGemiddelde prijs, incl. btw
Aanleggen centrale verwarming (installatie en alle materialen)€ 8.000 - € 10.000

Het is moeilijk om een gerichte prijs te geven, omdat iedere situatie anders is. Denk o.a. aan leidingwerk, aantal radiatoren en de capaciteit van de ketel. Een installateursbedrijf kan u wel specifieke prijsinformatie geven voor uw klus. Vul hier het gratis offerteformulier in en ontvang binnen 2 werkdagen volledig vrijblijvend tot wel 4 prijsopgaves van betrouwbare installateursbedrijven bij u in de regio.
Door de offertes te vergelijken krijgt u een realistischer beeld van de te verwachten kosten zonder direct ergens aan vast te zitten. Een zeer leuke bijkomstigheid: mensen die u voorgingen hebben door het vergelijken van offertes tot wel 40% bespaard op de klus. Geld besparen en de juiste keuze maken is zo heel eenvoudig.

Zo werkt centrale verwarming

Rillend op de bank zitten is er niet meer bij, de centrale verwarming zorgt ervoor dat u altijd en overal in huis er lekker warm bij kunt zitten. De naam ‘centrale verwarming’ komt voort uit dat de warmte centraal wordt opgewekt in plaats van uit aparte warmtebronnen. De cv-ketel vormt het hart van de verwarmingsinstallatie. In de cv-ketel word water verwarmd door de verbranding van aardgas. Het warme water stroomt vervolgens via leidingen naar de radiatoren. Is het water afgekoeld? Dan stroomt het terug naar de cv-ketel, waar het water opnieuw op temperatuur wordt gebracht.

De belangrijkste onderdelen

De 3 belangrijkste onderdelen van centrale verwarming zijn:

  • Cv-ketel: Zoals net al aangegeven, vormt de cv-ketel het hart van de centrale verwarming. In de cv-ketel wordt water opgewarmd door middel van aardgas en dit warme water stroomt vervolgens via leidingen naar de radiatoren in huis.
  • Radiatoren: Radiator betekent letterlijk ‘uitstraler’ en dit is dan ook wat het systeem doet. De radiator is uitgevonden omdat de leidingen te smal zijn om een ruimte goed te verwarmen. Door het grote oppervlak van de radiator is de ruimte veel sneller op de gewenste temperatuur.
  • Thermostaat: Deze gewenste temperatuur in huis regelt u via de thermostaat. De meest logische plek voor de thermostaat is de woonkamer. Zet u op een koude winterdag de thermostaat op 20 graden, dan zet de thermostaat de cv-ketel aan het werk tot de gewenste temperatuur is bereikt.

Centrale verwarming cv-ketel

Kies voor de juiste centrale verwarming

Wanneer u de centrale verwarming laat aanleggen, wilt u er zeker van zijn dat het veilig is en ook nog eens lang meegaat. Door te kijken naar keurmerken weet u zeker dat uw centrale verwarming getest is en hierdoor lang meegaat. Voorbeelden van keurmerken zijn het CV OK keurmerk en het CE-keurmerk.

De voordelen van centrale verwarming

Het komt steeds minder voor, huizen die verwarmt worden door een gaskachel of enkel een open haard. De haard is meer een sfeervolle accessoire geworden voor gezellige avonden thuis. Dat deze vormen van verwarming steeds minder voorkomen is niet voor niks. Centrale verwarming is namelijk de meest voordelige manier om uw gehele huis comfortabel te verwarmen en verhoogt daarnaast de waarde van uw huis. De 3 grootste voordelen van centrale verwarming ten opzichte van solo warmtebronnen zijn:

  • eenvoudig de temperatuur bepalen;
  • profiteren van een hoger rendement;
  • verwarming en warm water combineren.

Eenvoudig de temperatuur bepalen

Wilt u in de woonkamer een temperatuur van 20 graden, dan krijgt u ook een temperatuur van 20 graden. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen is de thermostaat instellen. Dit kan handmatig, maar het is ook mogelijk om voor een weersafhankelijk of klokthermostaat te kiezen. Wilt u nooit meer in een koud huis thuiskomen, dan stelt u de klokthermostaat in op de tijd dat u thuiskomt. De cv-ketel gaat vlak voor die tijd automatisch aan het werk waardoor uw thuiskomst een warm welkom is. Ook het instellen van verschillende temperaturen in diverse ruimtes in huis is met centrale verwarming heel eenvoudig. Beschikt de radiator over een radiatorknop, dan draait u de kraan open, dicht of op een stand tussen de 1 en 5. Zo heeft u volledig de touwtjes in handen van het verwarmingsgebruik in uw gehele huis.

Centrale verwarming radiator

Profiteren van een hoger rendement

Heeft u een gaskachel of open haard in de woonkamer maar wilt u ook andere vertrekken in huis verwarmen? Dan is de aanschaf van aparte verwarmingsbronnen voor iedere ruimte een prijzige en niet efficiënte aangelegenheid. Laat u centrale verwarming aanleggen, dan heeft u hier geen last van. Dit is het ideale systeem om meerdere ruimtes in huis te verwarmen met enkel één verwarmingsbron. Bovendien behaalt u met de energiezuinige hr-ketel ook een veel hoger rendement. Dit type ketel heeft namelijk veel minder gas nodig dan een gaskachel om uw woning te verwarmen, waardoor u gaat besparen op de energierekening.

Verwarming en warm water combineren

Al die apparaten in huis kunnen een doorn in het oog zijn. Het is dat u niet zonder verwarming en boiler of geiser kunt, maar mooi is anders. Laat u cv aanleggen, dan is het mogelijk om voor een combiketel te kiezen. Naast het efficiënt verwarmen van het huis, zorgt een combiketel ook voor warm water uit uw kraan. Een losse geiser of boiler is daarmee overbodig. Aangezien deze sta-in-de-weg vaak in de keuken hangt, kunt u dus waardevolle ruimte winnen en daarnaast is één systeem goedkoper in onderhoud.

Wilt u ook het beste resultaat voor de laagste prijs?

Een cv aanleggen is vakwerk. Wilt u in zee gaan met een kwalitatief goed bedrijf maar dan wel voor de laagste prijs? Tot wel 40% besparen op de klus zonder in kwaliteit in te leveren is makkelijker dan u denkt. Dit bereikt u door hier gratis offertes aan te vragen van tot wel 4 betrouwbare installatiebedrijven in uw regio. Deze service is volledig vrijblijvend, u zit dus nergens aan vast. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis, vergelijk ze met elkaar en kies voor de best passende aanbieder voor de scherpste prijs.

Centrale verwarming offertes aanvragen