Cv-ketel wegwerken, waar dient u op te letten?

Tip 1. Alleen doen wanneer u een gesloten cv-ketel heeft

Voor de verbranding van gas heeft uw cv-ketel lucht nodig. Deze lucht haalt een gesloten cv-ketel, via een afvoer, van buiten uw woning en de open cv-ketel uit de ruimte waar de ketel hangt. Het is daarom af te raden om een open cv-ketel dicht te bouwen omdat er dan niet genoeg ventilatie plaatsvindt. Heeft u een gesloten cv-ketel, dan vormt een wegwerkkast geen probleem. Controleer dus altijd eerste wat voor type ketel u heeft voordat u verdere stappen gaat ondernemen.

Tip 2. Zorg voor voldoende ventilatie

Hoewel een gesloten cv-ketel geschikt is voor een wegwerkkast, kan er toch nog wat onverbrand gas vrijkomen en straalt de cv-ketel warmte af, waardoor ventilatie belangrijk blijft. Houdt er in uw ontwerp rekening mee dat de ruimte niet potdicht is, breng bijvoorbeeld ventilatieroosters aan of ga een middagje brainstormen over creatieve manieren. Wellicht werken de onderstaande 2 voorbeelden inspirerend:

Louvredeuren

Louvredeuren: Door de vele kieren in de deur is er voldoende mogelijkheid tot ventilatie en ziet het geheel er strak afgewerkt uit.

Schuifdeuren

Schuifdeur: Zorgt u ervoor dat er ruimte overblijft tussen de deur en muur en aan de boven- en onderkant van de schuifdeur, dan verbergt u uw cv-ketel op een originele manier die zelfs extra sfeer in de ruimte brengt.

Tip 3. Bouw de cv-ketel niet in

Naast ventilatie is er nog een punt waar u rekening mee dient te houden in het ontwerp: bouw de cv-ketel niet in. We snappen dat u zoveel mogelijk ruimte wilt overhouden, maar wat als uw cv-ketel toe is aan een onderhoudsbeurt of reparatie noodzakelijk is? U zit er niet op te wachten dat uw prachtige kastconstructie dan moet worden afgebroken omdat de installateur anders niet bij uw verwarmingsketel kan. Houd daarom altijd de ruimte onder en boven de ketel en de buizen vrij.

Twijfelt u?

Er is geen kant-en-klare cv-ketel inbouwkast, u moet zelf aan de bak of een klusjesman op de klus zetten. Als u de bovenstaande 3 tips in acht neemt, dan is het geen probleem om uw cv-ketel weg te werken. Twijfelt u toch of uw cv-ketel en ruimte geschikt is? Raadpleeg dan zeker een cv-ketel installateur. Liever het zekere voor het onzekere, zodat u straks met een gerust hart geniet van een prachtig afgewerkte ruimte.

3.3/5 - (18 stemmen)