Computerservers in radiatoren

Wat is het idee?

Verschillende grote bedrijven als webwinkels en kennisinstituten maken gebruik van servers; snelle internetcomputers die complexe berekeningen maken. Het Leids Universitair Medisch Centrum laat een server bijvoorbeeld berekeningen uitvoeren voor onderzoek naar een nieuw medicijn. Als servers berekeningen uitvoeren, produceren ze veel warmte die momenteel wordt weggesluisd. Daar komt startup Nerdalize in beeld. Zij hebben een manier bedacht om die warmte juist te gebruiken om huizen gratis te verwarmen.

De eRadiator

In plaats van alle servers bij elkaar te zetten in een datacenter, wat de huidige situatie is, plaatsen Eneco en Nerdalize de servers juist decentraal, bij mensen in huis. De server wordt ingebouwd in een design radiator (zie filmpje), gaat in opdracht van verschillende bedrijven of kennisinstituten berekeningen uitvoeren en de daaruit vrijkomende warmte zorgt ervoor dat de bewoners (momenteel) hun woonkamer met de eRadiator gratis verwarmen.

Besparing

Volgens Boaz Leupe, één van de oprichters van Nerdalize, is deze manier van verwarmen efficiënter en goedkoper. Nu wordt een datacenter gekoeld, terwijl we de warmte juist kunnen gebruiken. Zo wordt de energie niet één maar twee keer gebruikt wat beter is voor het milieu. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven en instellingen met behoefte aan rekenkracht een kostenbesparing van meer dan 30% kunnen realiseren. Kosten voor huisvesting van de servers en koeling komen te vervallen. De verwachting is dat de bewoners die de proef uitvoeren, mits zij hun verwarmingsgebruik niet aanpassen, tot wel € 500 per jaar kunnen besparen.

Nerdalize

Nerdalize is gehuisvest in YES!Delft, de grootste tech-incubator van Europa. In 2013 is het bedrijf opgericht en zijn zij een crowdfunding-actie begonnen om investeerders te vinden voor de eRadiator. Energieleverancier Eneco zeg potentie en heeft een belang genomen in de startup.

Proef duurt tot minimaal eind 2015

De proef duur tot minimaal het einde van dit jaar. Dan wordt er gekeken, aan de hand van de praktijkervaringen van de vijf gezinnen, welke verbeterpunten er aan het licht zijn gekomen en of Eneco en Nerdalize de eRadiator voor meer klanten beschikbaar kunnen maken.

Rate this post