4 tips voor een veilige cv-ketel in huis

Onderzoek slachtoffers koolmonoxidevergiftiging

Uit onderzoek van het EO-programma Dit is de dag (eind 2014) blijkt dat het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging*, als gevolg van problemen met de cv-ketel, stijgt. Er waren in 2013 zelfs meer slachtoffers door cv-ketels (83) dan door geisers (30), waarvan 10 met dodelijke afloop. Een reden die wordt gegeven voor de toename van slachtoffers is dat steeds meer mensen hun cv-ketel laten plaatsen door installateurs zonder papieren. Installateur is namelijk een vrij beroep, iedereen mag het uitoefenen zonder daarvoor een opleiding genoten te hebben. Dit kan de indruk wekken dat een cv-ketel installeren een eitje is, maar de stijgende lijn in slachtoffers laat zien dat dit niet het geval is.

* Koolmonoxide is een stof die we niet ruiken, zien of proeven en staat daardoor ook wel bekend als ‘sluipmoordenaar’. Door onvolledige verbranding van gas in de cv-ketel ontstaat koolmonoxide. Is daarbij onvoldoende zuurstof aanwezig in de ruimte waar de cv-ketel hangt (bij een open cv-ketel) of werkt de rookafvoer niet naar behoren (bij een gesloten cv-ketel), dan kan koolmonoxide in uw huis vrijkomen wat gevolgen voor uw gezondheid kan hebben.

De 4 tips voor een veilige cv-ketel

Nu willen we u natuurlijk niet bang maken, in veruit de meeste gevallen gaat alles goed, maar het kan nooit kwaad om alert te zijn en bewust te kiezen voor de veiligere opties. Is de tijd om uw cv-ketel te vervangen (bijna) bij u aangebroken, kijk dan eens naar de onderstaande 4 tips om onnodige risico’s tegen te gaan.

1. Vraag naar certificaten

De spotprijzen vliegen u om de oren als u op internet op zoek gaat naar cv installateurs, vaak afkomstig van niet bekwaamde installateurs. Aangezien er een hoog prijskaartje aan de cv-ketel klus hangt is het natuurlijk verleidelijk om voor de laagste prijs te kiezen. Toch is het advies om op zoek te gaan naar cv installateurs die gecertificeerd zijn, zodat u zeker weet dat deze persoon kennis heeft over hoe hij/zij de cv-ketel veilig aansluit. Vraag daarom altijd eerst naar aantoonbaar bewijs als u twijfelt of u met een betrouwbare installateur te maken heeft.

2. Laat een veiligheidsinspectie doen

Heeft u de geschikte installateur voor uw cv-ketel klus gevonden, vraag dan aan de installateur of hij/zij de rookgasafvoer en gasleidingen controleert, en eventueel een koolmonoxide meting wilt doen.

  • Rookgasafvoer: Wat veel mensen niet weten is dat de rookgasafvoer van de cv-ketel net zolang meegaat als de ketel zelf. Bij het vervangen van de cv-ketel is het daarom belangrijk dat deze afvoer ook direct wordt aangepakt. De rookgasafvoer zorgt ervoor dat vrijgekomen rookgassen, als koolmonoxide, bij de verbranding van gas netjes naar buiten worden afgevoerd. Het is dus belangrijk dat deze afvoer naar behoren werkt.
  • Gasleidingen: Er kan een lekkage in uw gasleidingen zitten die u wellicht nog niet heeft opgemerkt. Laat daarom de installateur, nu hij/zij er toch is, een inspectieronde doen.
  • Koolmonoxide meting: Bent u benieuwd of er momenteel koolmonoxide door de ruimte sluipt, vraag dan de installateur of hij/zij een koolmonoxide meting wilt uitvoeren.

3. Plaats koolmonoxidemelders

Naast het goed laten aansluiten van de cv-ketel, kunt u zelf ook een stap ondernemen om koolmonoxide vroegtijdig te signaleren. Plaats een koolmonoxidemelder in de buurt van de cv-ketel. De prijs voor een betrouwbare koolmonoxidemelder is ongeveer € 25 – € 50, waarbij u kunt letten op dat de melder een minimale levensduur van 5 tot 10 jaar heeft. Bijgaand bij de melder treft u een handleiding aan waar instructies op staan over wat de beste plek is om de koolmonoxidemelder te plaatsen.

4. Regel onderhoud voor uw cv-ketel

Hangt uw cv-ketel, dan kunt u ervoor kiezen om een onderhoudscontract, vanaf € 5,- per maand, af te sluiten. Voor een cv-ketel is het gebruikelijk om 1 keer in de 2 jaar onderhoud te laten plegen. Zo waarborgt u de veiligheid van uw cv-ketel, voorkomt u storingen en zorgt u ervoor dat u zo lang mogelijk profiteert van het hoogst mogelijke rendement.

Wel besparen op de kosten maar niet op de kwaliteit?

De boodschap is: ga altijd in zee met iemand met verstand van zaken die weet waar op gelet dient te worden. Wilt u de cv-ketel klus door een gecertificeerde installateur laten doen maar wel besparen op de kosten? Vraag hier gratis en vrijblijvend tot wel 4 offertes op van gecertificeerde cv installateurs in uw omgeving. Doordat u na de aanvraag binnen 2 werkdagen meerdere offertes in handen heeft kunt u de diverse prijzen vergelijken en zo een betrouwbare én betaalbare installateur uitkiezen.

3.7/5 - (3 stemmen)