Hulp nodig? Bel ons:030 7900 221
De nummer 1 prijsinformatie site voor cv-ketels!

Gratis Cv-ketel Offertes

Vergelijk 6 Cv-ketel installateurs in uw regio

Vergelijk altijd voordat u koopt

Bespaar 40% op uw

Ontvang gratis offertes van 6 Cv-ketel installateurs

Stuur mij gratis en vrijblijvend offertes (privacy)

Vergelijk 167 Cv-ketel installateurs in Nederland op Cvketel-Weetjes.nl

Convector

Convector

Een convector is verbonden met uw cv-ketel en zorgt voor een gelijkmatige luchtverwarming in huis. Wat zijn de belangrijkste voordelen van een convector?

De kosten

De kosten van een convector beginnen bij € 100. De prijs is afhankelijk van de maat en de plek waar u de verwarming wilt ophangen. Een convectorput met een lengte van 1,20 m kost ongeveer € 300 tot € 500. Wilt u een exacte prijsberekening? Door uw postcode links boven in het scherm in te voeren ontvangt u makkelijk en snel meerdere offertes voor het plaatsen van convectoren, of bijvoorbeeld voor een nieuwe cv-ketel.

Convectoren

Een convector is een verwarmingselement dat ervoor zorgt dat het in huis warm is. De warmte van het water uit de cv-ketel wordt afgegeven aan de lucht. Kenmerkend voor convectoren iConvectoren s dat de warmte voor een groot deel (ongeveer 90%) als warme luchtstroom wordt afgegeven. Dit wordt ook wel convectiewarmte genoemd. De overige 10% is stralingswarmte. Convectoren zijn er in verschillende maten en kleuren. De belangrijkste voordelen van deze verwarming zijn:

 • Gelijkmatige warmte
 • Energiezuinig
 • Verwarming uit het zicht.

Gelijkmatige warmte

Convectoren zorgen voor een gelijkmatige verwarming van uw huis. Ze zuigen de koude lucht namelijk aan en geven warme lucht af. Zo ontstaat er een verplaatsing van lucht, wat luchtcirculatie wordt genoemd. U heeft dus geen last van koude plekken in huis, zoals bij de plaatselijke stralingswarmte van radiatoren het geval kan zijn. Verder is de maximale warmte aan de buitenkant van een convector 43 graden, ongeacht de aanvoertemperatuur vanuit de cv-ketel. Hierdoor zijn convectoren veiliger in de buurt van kleine kinderen.

Let op: de warme lucht stijgt op naar het plafond. Het zal daarom op de vloer altijd iets minder warm zijn dan op bijvoorbeeld zithoogte.

Energiezuinig

Convectoren zijn energiezuinig en dus aantrekkelijk als u graag op uw stookkosten bespaart. Er zit namelijk veel minder water in een convector dan in een gewone radiator, waardoor ze sneller opwarmen en afkoelen. Hierdoor is uw kamer snel aangenaam warm en wordt er geen energie verspild aan het naverwarmen van een ruimte waar u niet meer bent. In 10 minuten kan de temperatuur al 6 tot 8 graden stijgen of dalen. Daarnaast zorgen speciale warmtesensoren ervoor dat de cv-ketel minder warmte afgeeft als de zon bijvoorbeeld naar binnen schijnt.

Verwarming uit het zicht

Een convector is heel geschikt als u uw verwarming graag uit het zicht wilt hebben. Ze zijn namelijk licht en compact en kunnen daarom goed in een convectorput geplaatst worden. Een convectorput is een ruimte in de vloer waarin het verwarmingselement en de leidingen naar de cv-ketel zijn weggewerkt. U ziet dan alleen een verwarmingsrooster, dat u kunt laten aansluiten bij het uiterlijk van uw vloer. Dit is ook erg handig als u weinig ruimte heeft voor radiatoren, bijvoorbeeld door openslaande deuren.

Convectorput

Let op: convectorputten trekken stof aan en moeten daarom regelmatig schoon gemaakt worden.

Een convectorput bestaat uit 2 delen. Het verwarmingselement zuigt koude lucht in de ene ruimte, verwarmt die en stuurt de warme lucht door de andere ruimte weer naar buiten. Deze stroom van warme lucht verwarmt uw kamer.

Convectorput (figuur 1)

Meer stralingswarmte met radiatoren

Houdt u van een meer voelbare warmtebron, dan kunt u voor radiatoren kiezen. Radiatoren zetten het warme water uit de cv-ketel voor een deel om in stralingswarmte en dat voelt anders dan de warmte van een convector. De warmte komt namelijk rechtstreeks van het verwarmingselement. Dit is te vergelijken met bijvoorbeeld de straling van de zon of van een kachel. Deze warmte kan heel plaatselijk zijn, waardoor het verder bij de verwarming vandaan kouder kan aanvoelen. Wel kunt u de warmte veel directer voelen.

Offertes vergelijken

Gaat u nieuwe verwarmingselementen aanschaffen, dan raden we u aan om allereerst de prijzen goed met elkaar te vergelijken. Installateurs kunnen aanzienlijk in prijs verschillen. Door het aanvragen van offertes kunt u tot wel 40% besparen op de aankoop van bijvoorbeeld een cv-ketel of een convector.

 • Judith van Dobben

  Geachte heer,mevrouw,

  Mijn vraag is de volgende: Ik heb een Nefit Ecomline HR ketel en radiatoren. Mijn radiatoren. Mijn huis wordt binnenkort verbouwd en ik overweeg 2 convectoren aan de muur van de kamer te plaatsen. Kan ik de convectoren combineren met de radiatoren? Zullen de radiatoren nog evenveel warmte afgeven in de andere vertrekken of wordt de ketel anders afgesteld wanneer je zuinige convectoten neemt en heeft dat gevolgen voor de warmte afgifte van de radiatoren? Graag uw mening.

  Met vriendelijke groet,
  Judith van Dobben

 • Frank

  Beste Judith,

  het is mogelijk om radiatoren met convectoren te combineren. Dat gebeurt zelfs regelmatig.

  Het is daarbij vooral belangrijk dat de installateur de ketel goed afstelt. Convectoren hebben namelijk om goed te kunnen werken een hogere watertemperatuur nodig. Die hogere temperatuur verlaagt het rendement van de ketel. Een goede installateur kan uw verwarmingssysteem zo afstellen dat een goede middenweg gevonden wordt en uw huis prettig en zuinig verwarmd wordt.

 • Cariene Westerburgen

  Waar moet de convector zitten in de put? aan de raam kant of aan de kamer kant. Bij ons zit hij a d kamerkant met een schot ertussen. De koude kant is hier dus de raamkant. Ik heb gehoord dat dit vroeger zo werd gedaan maar nu andersom. Klopt dit?

 • Maarten

  Inderdaad. Convectoren die aan de raamzijde zijn geplaatst, hebben het meeste rendement. Een convector aan de raamzijde verwarmt de hele ruimte. Als de convector aan de kamerzijde zit dan wordt in principe alleen de koude lucht die van het raam komt, verwarmt.

 • R. Wissink

  Hallo,

  Wat is een indicatie om convectoren te vervangen?
  Bij ons zitten de convectoeren precies in het midden van de put. Als ik deze wil laten vervangen moet dan de positie in de put ook aangepast worden ?? Meer naar het raam toe misschien ??

 • H.C. van de Worp

  In onze woonkamer zijn twee convectoren geplaatst voor ramen die tot aan de vloer doorlopen. We hebben moeite de kamer warm te stoken; Het duurt enkele uren om de kamer van 19 naar 21 graden te krijgen; met de voorbije extreem koude dagen lukte dat zelfs helemaal niet. Volgens de installateur zijn de convectoren goed ingesteld en is de watertemperatuur van 80 graden voldoende. Wat moeten we doen om de kamer warm te krijgen?

 • Bas

  Ik heb het zelfde probleem, zou een tweede verwarmings element in een convector put een goede verbetering zijn?

 • Maarten

  De plaats van de convectoren hoeft niet aangepast te worden. Maar dit kan wel. Over het algemeen geldt het volgende:
  -convector raamzijde verwarmt de ruimte
  -convector kamerzijde verwarmt de koude uitstraling die van het raam komt
  -convector in midden verwarmt deels de kamer, deels de koude uitstraling van het raam. Nadeel is wel dat de warmte vooral hoog in de kamer circuleert.
  Waar u de convector plaatst, is dus afhankelijk van uw wensen.
  als u een goede indicatie wilt wat het vervangen van uw convector kost, dan raad ik u aan offertes aan te vragen. Vermeld bij uw aanvraag ook de (afmeting, capaciteit enz). Dan kan een zo nauwkeurig mogelijke inschatting worden gemaakt.

 • Maarten

  Dat uw kamer niet warm wordt, kan verschillende oorzaken hebben. Er kan bijv. lucht in de leidingen zitten of de leidingen zijn niet goed aangesloten. Ook kan het aan de plaats van de convectoren in de put liggen (zie ook het antwoord hierboven). Ook komt het weleens voor dat de warmte in de put blijft hangen, een ventilator in de put kan dan een oplossing zijn.
  Dit zijn maar een paar mogelijke oorzaken. In uw situatie doet u er verstandig aan om iemand langs te laten komen die uw probleem ter plekke kan bekijken en oplossen.

 • Karlijn

  Kan ik een HR-ketel gebruiken bij convector verwarming?

  Wij hebben 1 convectorverwarming in de woonkamer en daarnaast in de zelfde kamer en in de rest van het huis gewone radiatoren.

 • Timo

  Wij hebben een convector systeem in onze woning. Is het mogelijk hier vloerverwarming bij op te zetten?

  Of is het verstandiger een verdeler te plaatsen waarbij een deel vloerverwarming wordt en een deel via convectoren loopt?

 • A.v.Oosterhout

  Ongeveer 8 jaar geleden een convectorput laten plaatsen tot heden komt hij niet op temperatuur en is gedeeltelijk warm. ( deel niet deel wel enz.)
  Volgens de installateur is als oké en raad ons aan om vennen te plaatsen op het element. Zodat de warmte in de woonkamer wordt geblazen. Ik heb hierbij grote twijfels, weer een extra koste post !
  Wat kunnen we doen en wat zijn de mogelijkheden cq alternatieven.

  mvgr. Aad.

 • Joan- Cvketel-Weetjes

  Beste Aad,

  Het lijkt verstandig om een installateur in te schakelen met veel kennis van convectoren. Dit is namelijk wel een heel specifiek product. Als je naast de convector ook gebruik maakt van radiatoren, is het belangrijk dat er een transmissie en leidingberekening is uitgevoerd. Hiermee berekent de installateur het effect van de waterstroom door deze verschillende afgifte elementen. Dat vraagt soms om aanpassingen zoals het verminderen van de toevoer naar radiatoren via de ventielen (het terugregelen van de thermostatische ventielen) of het verhangen van de kamerthermostaat (in de ruimte van de convector).

  Nog een tip: controleer de doorstroming van de convector door de retourtemperatuur te voelen. Als er een ventiel in de retour zit, zorg dan dat deze open is.

 • TON Schepens

  HOE KAN IK EEN CONVECTOR ONTLUCHTEN ,WIE HELPT MIJ

 • Joan- Cvketel-Weetjes.nl

  Beste Ton,

  Je kunt een convector ontluchten met het ontluchtingssleuteltje. Draai het ventiel daarmee voorzichtig open, waardoor de lucht weg kan. Zodra er water uit het ventiel komt, draai je het ventiel weer dicht. Controleer daarna de waterdruk en vul, waar nodig, de cv-installatie bij.
  Let op: vaak is het verstandig om direct alle radiatoren en convectoren te ontluchten. Begin dan op de begane grond en werk naar boven. Zorg dat de thermostaat op maximaal 15 graden staat. Tip: houdt een bakje en doek bij de hand om water uit de ventielen op te vangen.

 • M. vd Wijgerd

  Beste lezer van dit bericht,
  Wij zijn op zoek naar een alternatief voor de grote, lelijke radiatoren die nu in 2 hoeken van de woonkamer hangen.
  Onze huiskamer is Ca. 6×7 mrt en 2,45 mtr hoog. (96m3)
  Volgens mijn berekening moet ik er ca 8000 watt aan verwarmingsvermogen instoppen om de woonkamer op 21 graden te krijgen.
  Een put is geen alternatief. De buitengevel is 6,8 mtr breed, in het midden is een schuifpui. Aan beide zijden van de schuifpui is een blinde muur van 1,2 mrt. breed, tegen deze beide muurtjes staan nu de radiatoren.
  Om het wellicht iets duidelijker te maken, de buitengevel van links naar rechts:
  Muur van 1,20 mtr breed, raam van 1,10 mtr breed, 2x schuifpuien die vanuit het midden naar opzij te openen zijn van 1,05 mrt breed, dan weer een raam van 1,10 mtr en weer een muur van 1,20 mtr. Dit alles kamerhoog, 2,45 mrt.

  Kunt u mij aangeven of u een geschikt alternatief in het leveringsprogramma heeft?

  Met vriendelijke groet, Martin van de Wijgerd

 • Marjan Hurx

  Beste mensen,
  In de woonkamer heb ik twee convectorputten voor de glazen puien.
  Kan iemand mij deskundig adviseren wat de ideale cv-water-temperatuur afstelling op een Nefitcombiketel mét modulaire thermostaat moet zijn? De ontvangen adviezen tot dusver variëren van 80 tot 90 graden.

 • Joost

  Beste mensen,

  Onze woning is toe aan een nieuwe CV ketel en ik wil deze graag gaan gebruiken voor lage temeperatuur verwarming. Daarvoor komen er aan de voorzijde voor 2 nieuwe LTV radiatoren (JAGA Tempo). Het probleem is dat ik achter een 20 jaar oude convectorput heb. Deze werkt volgens mijn informatie minder goed met lage temperaturen. Kan ik deze ook vervangen door een lage temperatuur converctor?

  Zo ja, moet ik dan de hele put (250cm) eruit halen of kan ook alleen de convector in de put vervangen worden? Heeft iemand een idee en/of advies voor een bepaald type / merk?

  Alvast bedankt.

  • Kevin

   de hele put kun je laten zitten,
   een convector is er in allerlei soorten en maten, dus een nieuwe kan er altijd in geplaatst worden.
   oudere convectoren hebben iets meer water als de nieuwe generatie, echter lenen ze zicht nog steeds prima om met een koudere temperatuur te werken.
   mocht dat niet het gewenste resultaat geven, dan kan er altijd nog een nieuwe convector geplaatst worden

Service
Waarom
Gratis Offertes